viernes, 24 de mayo de 2013

ROSH HA-XANA (MARTA-LAURA)

Marta Martínez Serrano

Laura Martínez Serrano

ROIX HA-XANÀ

El Roix ha-xanà es una festa que es fa per any nou. El Roix ha-xanà recorda la creacio del món, s'ha se tocar el xofas, que es un un corn, el so del corn convida a tothom a representar la propia existència i a penedir-se.També es demana perdo per totes les faltes. Es un boc on es carreguentots els pecats i despres l'expulsen al desert.



LA PASQUA JUEVA (JOEL)



   LA PASCUA


Pésaj (en hebreo פֶּסַח) literalmente «salto», es la festividad judía que conmemora la salida del pueblo hebreo de Egipto, relatada en el libro bíblico del Éxodo. El pueblo hebreo ve en el relato de la salida de Egipto como el hito que marca el nacimiento del pueblo como tal.
La festividad es uno de los tres Shalosh Regalim (Fiestas de Peregrinaje) del judaísmo, ya que durante la época en que el Templo de Jerusalén existía, se acostumbraba a peregrinar al mismo y realizar ofrendas.
iyfqwcyehkfm., SDv-. ;Db .sd.bbdfb









YOM KIPPUR (Marina, Alba, Meritxell).


YOM KIPPUR

(Día del perdó)


Yom Kippur (dia d'expiació) és la celebració més important del calendari jueu (a part del sàbat). És l'últim dels yamim noraïm (dies terribles) i, com indica el seu nom, el propòsit de Yom Kippur és el penediment i l'expiació del pecat. Se celebra cada any en el desè dia del mes de tixrí (setè mes del calendari hebreu litúrgic), és a dir; entre finals de setembre i començaments d'octubre al calendari gregorià.

Durant Yom Kippur s'observen les mateixes normes que en un sàbat. Addicionalment, no està permès de menjar ni beure absolutament res durant un període de 25 hores, ni tampoc rentar-se o banyar-se, aplicar-se locions o cosmètics, o mantenir relacions sexuals, entre altres activitats.
Una litúrgia molt més extensa que la regular s'aplica per Yom Kippur, la qual inclou diverses confessions i oracions addicionals.

Per raó del dejuni, Yom Kippur s'observa durant només un dia tant dins com fora d'Israel, a diferència de la major part de festes jueves, que fora d'Israel se celebren durant dos dies (històricament, es feia per assegurar-se que s'estava celebrant el dia correcte en cas d'error de càlcul).






Dani Lucero, Pablo Lucero, Kevin Núñez, Ruben Moreta

Pesaj (La Pascua)


·Pesaj es la pascua JUDÍA que se celebra el mes nissan, que empieza en la Primavera.  


·Pésaj equivale, para el judío, a su fiesta de independencia nacional; se celebra en recuerdo del Éxodo, primer pilar de nuestra emancipación como pueblo. Por eso se llama Zeman Jerutenu, es decir, fecha de la liberación.


·La festividad se prolonga durante ocho días.


Durante el seder de Pesaj-Cena de Pascua-se lee la Hagadá, donde se relata el fin del cautiverio del Pueblo de Israel y las plagas de Egipto. Durante los días que dura el Pesakh no se come pan con levadura ni ninguna cosa quitada de los cinco grandes primordiales. El pan no fermentado recuerda la huida en la que faltó tiempo para hacer fermentar el pan. Se debe cumplir durante los 7 días anteriores a la Pascua, 8 días para los judíos que están en la garganta-Diáspora-.

Después se celebra la fiesta de los primeros frutos de la cosecha, en este caso de la avena y cincuenta días más tarde (7 semanas) la del trigo, dando origen a la fiesta de Shavuot (semanas)











http://youtu.be/00DNThQnYe8